29 Mart 2024 Cuma

Safari’deki GÜVENLİ DEĞİL ibaresi ne anlama geliyor?

Paylaş:

iOS 12.2 ve macOS 10.14.4 ile birlikte, internette Safari ile dolaşırken URL çubuğunda ziyaret ettiğiniz sayfanın güvenli olmadığını bildiren yeni bir uyarı dikkatinizi çekebilir.

Peki bu “Güvenli Değil” uyarısı ne anlama geliyor? Endişelenmeli misiniz?

Güvenli Değil ne demek?

iOS 12.2 veya üstünü çalıştıran iPhone ve iPad’ler (veya Safari 12.1 veya üst sürümü olan Mac’ler) artık ziyaret etmekte olduğunuz geçerli sayfanın sunucuya bağlanmak için güvenli HTTPS bağlantısı kullanıp kullanmadığını söylüyor.

HTTPS, ilgili sayfa için internet üzerinden yapılan tüm iletişimin şifreli gerçekleştiği anlamına geliyor. Böylece üçüncü tarafların sayfanın içeriğini görmesinin veya değiştirmesinin önüne geçiliyor. Geçerli web sayfası için HTTPS protokolü kullanılmadığında ise “Güvenli Değil” mesajı görüntüleniyor.

Safari’deki GÜVENLİ DEĞİL ibaresi ne anlama geliyor?

Buradaki amaç; kullanıcıların ziyaret ettikleri web sitelerinin güvenlik seviyeleri hakkında farkındalıklarının arttırılarak daha fazla bilgi sahibi olmalarının sağlanması.

Birkaç yıl önceye kadar, HTTPS yalnızca bankacılık işlemleri yapılan sayfalar ya da kredi kartı bilgileri girilen online alışveriş sitelerinde kullanılırdı. Gizlilik ve güvenlik uygulamaları geliştikçe, artık şifre veya ödeme bilgileri gibi hassas verileri toplamasalar bile internetteki tüm sayfaların HTTPS kullanması beklenmekte.

Safari’deki GÜVENLİ DEĞİL ibaresi ne anlama geliyor?

elmalihayat.com da dahil olmak üzere diğer tüm büyük siteler zaten hali hazırda HTTPS protokolünü destekledikleri için bu siteler için Güvenli Değil mesajını hiçbir zaman göremeyeceksiniz. Ancak, eski siteler veya daha küçük şirketler tarafından işletilen siteler bu protokole geçiş yapmamış olabilir. Bu da, Safari araç çubuğunda bu siteleri ziyaret ederken Güvenli Değil metni ile karşılaşacağınız anlamına geliyor.

Eğer ziyaret ettiğiniz sayfa Güvenli Değil olarak işaretleniyor ve bankacılık işlemleri veya ödeme ayrıntıları gibi hassas bilgilerin girişini yapmanız gerekiyorsa, muhtemelen yaptığınız işi durdurup sayfayı kapatmanız yerinde bir hareket olacaktır. Çünkü hassas bilgilerinizin üçüncü şahıslar tarafından ele geçirilmesi söz konusu olabilir.

Hassas bilgi gerektirmeyen işlemler içeren Güvenli Değil işaretli sayfalara göz atıyorsanız, çalınabilecek bilgileriniz daha az önemli bilgi olduğundan risk büyük ölçüde düşük olacaktır. Bu gibi siteler için Güvenli Olmamak, üçüncü şahısların internet trafiğinize potansiyel olarak göz atabilecekleri ve ne yaptığınızı görebilecekleri ve potansiyel olarak kötü niyetli bir komut dosyasının sayfaya enjekte edilebileceği anlamına gelir. Ancak elde edebilecekleri bilgi kritik olmayacağı için bu girişimleri çok fazla önem arz etmeyebilecektir.

Sonuç olarak iOS 12.2 ve macOS 10.14.4 ile birlikte; kesinlikle geçen hafta, geçen ay veya geçen yıl olduğundan daha az güvende değilsiniz. Bu işletim sistemi sürümleri ile Apple, kullanıcıların Safari’deki mevcut sekmenin şifreleme durumu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlıyor. Bu arada belirtmekte fayda var; diğer bir çok internet tarayıcısı geliştiricisi de arayüzlerinde benzer uyarı mesajları yayınlamaktalar.

Bu gibi uyarı mesajlarının görüntüleniyor olması internet sitelerinin kendilerini yenilemeleri yönünde hareket almaları bakımından da bir itici güç görevi görmekte ve HTTPS protokolünün kullanımının yaygınlaşmasına pozitif etki sağlamakta.

Gün geçtikçe, kullanıcılar Güvenli Değil metni ile giderek daha az karşılaşacaklar. Buna rağmen bu günlerde herhangi bir sayfada bu ibareye rastladığınızda hemen panik yapmanıza gerek yok. Sadece dikkatli olun ve hassas bilgilerinizi HTTPS kullanmayan bir web sitesine girmeyin.

Unutmayın ki Apple, Amazon gibi online alışveriş siteleri ve bankalara ait siteler asla Güvenli Değil ibaresi ile karşınıza çıkmayacaktır. Eğer böyle bir durum ile karşılaşıyorsanız, büyük olasılıkla bir phishing sitesinde bulunuyorsunuz ve iyiliğiniz için herhangi bir işlem yapmadan sekmeyi derhal kapatın.

Benzer Yazılar

Apple, WWDC 24’ün tarihini açıkladı

Apple, her yıl düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı’nı (WWDC) 10-14 Haziran 2024 tarihleri arasında online formatta gerçekleştireceğini duyurdu. Geliştiriciler...

iOS 17.4 güncellemesi yayınlandı!

Apple, 5 Mart Salı günü iOS 17 işletim sisteminin dördüncü büyük güncellemesi olan iOS 17.4'ü yayınladı. Bu güncelleme,...

M3 çipe sahip yeni 13 inç ve 15 inç MacBook Air tanıtıldı

Apple yeni MacBook Air modellerini duyurdu.M3 çipe sahip MacBook Air, M1 çipe sahip modelden yüzde 60’a kadar, Intel...

Apple 13 Akademi Ödülü adaylığıyla bir rekora imza attı

Apple, 13 ayrı Akademi Ödülü için aday gösterildi.Bu adaylıklardan 10’u En İyi Film, En İyi Yönetmen (Martin Scorsese),...