26 Nisan 2024 Cuma

Face ID iPhone veya iPad Pro’nuzdaki bilgilerinizi korumaya nasıl yardımcı oluyor?

Paylaş:

iPhone ve iPad kullanıcısı iseniz dijital yaşamınızla ilgili bilgilerinizin büyük kısmı muhtemelen bu iki cihazda saklanıyordur ve takdir edersiniz ki bu bilgilerin korunması oldukça önemlidir. iPhone X ve sonraki modelleri ile A12X Bionic çipe sahip iPad Pro modellerinden en az birine sahip iseniz bu bilgilerin korunması için Face ID teknolojisinden faydalanabilirsiniz.

Parmak iziyle kimlik doğrulamada kullanılan Touch ID gibi Face ID de yüz tanımayla kimlik doğrulama alanında kullanıcılarına hizmet vermekte.

Face ID, yüzünüzün haritasını doğru şekilde çıkarmak için gelişmiş teknolojilerle donatılan TrueDepth kamera sistemi sayesinde kullanıcı dostu ve güvenli bir kimlik doğrulama olanağı sunuyor.

Face ID iPhone veya iPad Pro’nuzun kilidini tek bir bakışınızla güvenli bir şekilde açıyor, iTunes Store, App Store ve Apple Books’ta yaptığınız satın alma işlemlerinde ve Apple Pay ile gerçekleştirdiğiniz ödemelerde Face ID’yi kullanarak kimliğinizi kolayca doğrulayabiliyorsunuz.

Peki tüm bunlar nasıl oluyor, hiç merak ettiniz mi?

Face ID kullanımına olanak sağlayan teknoloji, Apple’ın bugüne kadar ürettiği en gelişmiş donanım ve yazılımlar arasında.

Face ID

TrueDepth kamera, yüzünüzün derinlik haritasını oluşturmak için yüzünüze yansıttığı 30.000’in üzerinde görünmez noktayı analiz ederek en doğru yüz verilerini elde etmenin yanı sıra yüzünüzün kızılötesi görüntüsünü de alır.

A11, A12 Bionic, A12X Bionic ve A13 Bionic çipte bulunan nöral sistemin (Secure Enclave’de muhafaza edilir) bir kısmı, derinlik haritasını ve kızılötesi görüntüyü matematiksel bir modele dönüştürüp bu modeli kayıtlı yüz verileriyle karşılaştırır.

Face ID, görünümünüzdeki değişikliklere otomatik olarak uyum sağlar. Görünümünüzde büyük bir değişiklik söz konusuysa Face ID, yüz verilerinizi güncellemeden önce parolanızı kullanarak kimliğinizi doğrular.

Face ID şapka, eşarp, gözlük, kontak lens ve çoğu güneş gözlüğüyle birlikte kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca kapalı mekanlarda, açık havada ve hatta tamamen karanlık alanlarda bile kullanılabilir.

Face ID’yi kullanmaya başlamak için öncelikle yüzünüzü kaydetmeniz gerekir. Bunu, başlangıçtaki ayarlama işlemi sırasında yapabileceğiniz gibi daha sonra Ayarlar > Face ID ve Parola bölümüne giderek de yapabilirsiniz.

Face ID

Cihazınızın kilidini Face ID ile açmak için cihaza bakmanız yeterlidir. Face ID’yi kullanabilmeniz için, cihazınız bir yüzeyde duruyorken veya cihazı doğal bir biçimde elinizde tutarken TrueDepth kameranın yüzünüzü görmesi gerekir. TrueDepth kamera, ön kamerayla fotoğraf çekerken veya FaceTime araması yaparken kullanabildiğiniz görüş aralığına benzer bir görüş aralığına sahiptir ve cihazı yüzünüzden 25-50 cm uzakta tuttuğunuzda en iyi şekilde çalışır.

TrueDepth kamera ekranınızı uyandırmak için dokunduğunuzda, ekranı uyandıran bir bildirim geldiğinde veya iPhone’unuzu uyandırmak için kaldırdığınızda akıllı bir şekilde etkinleştirilir. Cihazınızın kilidini her açtığınızda TrueDepth kamera, doğru derinlik verileriyle birlikte kızılötesi bir görüntü yakalayarak sizi tanır. Bu bilgi, kimlik doğrulama için saklanan matematiksel modelle eşleştirilir.

TrueDepth kamera

Face ID, güvenli bir kimlik doğrulama çözümü sunmak için TrueDepth kamerayı ve makine öğrenimi teknolojisini kullanır. Yüzünüzün matematiksel modellerini de kapsayan Face ID verileri, yalnızca Secure Enclave’de mevcut olan bir anahtarla şifrelenir ve korunur.

Kayıtlı tek bir görünüm olduğunda, rastgele bir kişinin iPhone veya iPad Pro’nuza bakıp Face ID kullanarak cihazın kilidini açma olasılığı yaklaşık olarak 1.000.000’da 1’dir. Ancak ikizler, birbirine benzeyen kardeşler ve ayırt edici yüz hatları henüz tam olarak gelişmemiş olabileceğinden 13 yaşın altındaki çocuklar için bu istatistiksel olasılık farklıdır. Ek koruma sağlamak üzere Face ID, başarısız olan beş eşleştirme girişiminin ardından parola ister.

Face ID, basılı veya 2D dijital fotoğraflarda bulunmayan derinlik bilgilerini kullanarak eşleştirme yapar. Sahteciliğe karşı karmaşık nöral ağların kullanımı sayesinde, maskeler veya başka tekniklerle girişilen sahte kilit açma denemelerine karşı koruma sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Üstelik Face ID, telefonunuza bakıp bakmadığınızı da algılar. Gözlerinizin açık olup olmadığını ve telefona bakıp bakmadığınızı tespit eder. Bu da bir başkasının cihazınızın kilidini bilginiz dışında (örneğin, siz uyurken) açmasını daha da zorlaştırır.

Yüzünüzün matematiksel modellerini de kapsayan Face ID verileri Secure Enclave tarafından şifrelenir ve korunur. Deneyiminizi iyileştirmek için, başarıyla kimlik doğruladığınız durumlar da dahil olmak üzere siz Face ID’yi kullandıkça bu veriler geliştirilir ve güncellenir. Face ID, yakın bir eşleşme algılanmasına rağmen cihaz kilidinin parolayla açıldığı durumlarda da bu verileri günceller. Face ID verileri cihazınızın dışına çıkarılmaz ve hiçbir zaman iCloud’a veya başka bir yere yedeklenmez.

Desteklenen uygulamalarda, kimlik doğrulama için Face ID’yi etkinleştirebilirsiniz. Uygulamalara yalnızca kimlik doğrulama işleminin başarılı olup olmadığı bilgisi gönderilir. Uygulamalar, kayıtlı yüzle ilişkilendirilen Face ID verilerine erişemez.

Face ID’ye kaydolmak isterseniz bu özelliğin nasıl kullanıldığını denetleyebilir veya özelliği istediğiniz zaman etkisizleştirebilirsiniz. Örneğin, aygıtınızın kilidini Face ID’yi kullanarak açmak istemiyorsanız Ayarlar > Face ID ve Parola > Face ID’yi Kullan bölümünü açın ve iPhone’un Kilidini Açma veya iPad’in Kilidini Açma seçeneğini etkisizleştirin. Face ID’yi etkisizleştirmek için Ayarlar > Face ID ve Parola’yı açın ve Face ID’yi Sıfırla’ya dokunun. Bu işlemin ardından, yüzünüzün matematiksel modelleri de dahil olmak üzere Face ID verileri aygıtınızdan silinir. Tüm içerikleri ve ayarları silmeyi veya iPhone’umu Bul’u kullanarak aygıtınızı silmeyi ya da sıfırlamayı seçerseniz tüm Face ID verileri de silinir.

Benzer Yazılar

Apple, WWDC 24’ün tarihini açıkladı

Apple, her yıl düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı’nı (WWDC) 10-14 Haziran 2024 tarihleri arasında online formatta gerçekleştireceğini duyurdu. Geliştiriciler...

iOS 17.4 güncellemesi yayınlandı!

Apple, 5 Mart Salı günü iOS 17 işletim sisteminin dördüncü büyük güncellemesi olan iOS 17.4'ü yayınladı. Bu güncelleme,...

M3 çipe sahip yeni 13 inç ve 15 inç MacBook Air tanıtıldı

Apple yeni MacBook Air modellerini duyurdu.M3 çipe sahip MacBook Air, M1 çipe sahip modelden yüzde 60’a kadar, Intel...

Apple 13 Akademi Ödülü adaylığıyla bir rekora imza attı

Apple, 13 ayrı Akademi Ödülü için aday gösterildi.Bu adaylıklardan 10’u En İyi Film, En İyi Yönetmen (Martin Scorsese),...