25 Nisan 2024 Perşembe

Apple yazılım hatalarının kökünü kazıyarak iOS’u kusursuz hale getirmek istiyor!

Paylaş:

Apple; yazılım geliştirme yaklaşımını sil baştan tanımlayarak temel özelliklere daha fazla odaklanılan ve kusursuzluğundan emin olunamayan geliştirmeleri ileri ki sürümlere öteleyen bir yapıya geçiyor.

Apple’ın bu sonbaharda yayınlamayı planladığı yazılım yükseltmelerinin kullanıcılara;

  • iPhone‘larda, iPad’lerde ve Mac’lerde tek bir uygulama setinin çalışmasına olanak tanıyan,
  • ebeveynlere çocuklarının ekranları başında ne kadar zaman geçirdiklerini gösteren ve
  • iPhone X’in yüz tanıma sensörü tarafından kontrol edilen Animojilerde geliştirmeler içeren pek çok yeni özellik sunması bekleniyor.

Bu yenilikler dışında kalan iPhone, iPad ve CarPlay ana ekran tasarım güncellemesi ile Fotoğraflar uygulamasında yapılması beklenen geliştirmeler ise ileri bir tarihe ertelemiş gibi gözüküyor.

Bu erteleme kararında; Apple’ın kendi ürün geliştirme ve piyasaya sürme süreçlerinde düzenlemeler ve iyileştirmeler yapma gereksinimi duymasının etkisi görülüyor.

Yeni süreç neler getirecek?

Bundan sonraki süreçte, şirket; mühendislerini yıllık bir programa uymaya zorlayarak tüm özellikleri içeren tek bir güncelleme çıkarmak yerine, iOS işletim sisteminin gelecek iki yılına odaklanarak yazılım hataları kaynaklı sıkıntıları minimize etmeyi planlıyor. Tabii ki bu Apple’ın yıllık olarak yaptığı yazılım güncellemelerine devam etmeyeceği anlamına gelmiyor. Güncellemeler aynı periyotlarında yapılmaya devam edecek olmak ile birlikte mühendisler gelişiminin tamamlandığından emin olmadıkları özellikleri ileri sürümlere öteleme hakkına sahip olacaklar.

Yazılım şefi Craig Federighi tarafından geçtiğimiz ay mühendislere lanse edildiği bildirilen yeni stratejiye göre; geliştirme ekibi zorunlu bir yapılacaklar listesine sıkı sıkıya bağlı kalmadan yeni özellikler ve arka plan iyileştirmeleri üzerinde daha detaylı ve uzun süreler çalışma imkanı bulacak. Kaliteye yeniden odaklanma olarak tanımlanabilecek bu yöntem ile şirketin lanse edeceği yeni özelliklerin problemsiz ve tam amaçlandığı gibi olması garantilenecek.

Değişikliğin sebebi ne?

Apple’ın gittiği bu değişikliğin ana sebebi; son zamanlarda bir çok Apple kullanıcısının yakınarak dile getirdiği “Apple yazılımlarının bir çok yazılım hatası ve tam olarak geliştirilmemiş özellikler içerdiği” düşüncesi. iPhone X ile ayyuka çıkan problemler bunlara örnek olarak gösterilebilir.

Bildiğiniz üzere Apple son zamanlarda beklenenin üzerinde yeniliklere gitti. Bu durum aşırı yüklenilen yazılım mühendisleri üzerindeki stresi arttırarak hata yapma olasılıklarını arttırdı ve bazı özelliklerin duyurulmasına karşın son dakika gecikmeler ile zamanında yetiştirilememesine neden oldu.

Bu bakımdan düşünüldüğünde yeni sürecin resmileştirilmesi ve mühendislere mükemmel yazılım için daha fazla zaman tanıma kararı alınması büyük bir kültürel değişim olarak değerlendirilebilir.

 

İlk büyük sınav ne zaman?

Yeni geliştirme stratejisi ilk büyük sınavını, Apple’ın bir sonraki iPhone ve iPad yazılım yükseltmesini (kod adı “Barış”, büyük olasılıkla iOS 12 olarak adlandırılacak) yapacağı sonbaharda verecek.

Şu anda Apple cephesinde merakla beklenen en büyük yenilik; “tek bir üçüncü parti uygulamanın iPhone’larda, iPad’lerde ve Mac bilgisayarlarında çalışmasını mümkün kılmak” olarak gözüküyor.

Ayrıca animojilere yeni karakterler eklenmesi ve Face ID destekli bir iPad modeli ile animojilerin iPad’e gelmesi, Facetime sırasında Animojilerin kullanılabilmesinin sağlanması bekleniyor. Apple’ın hisse takibi uygulamasını yeniden tasarlaması ve Rahatsız Etme özelliğini ek fonksiyonlar ile geliştirmesi beklenen diğer özellikler arasında.

Bununla birlikte kullanıcıların iPad odaklı önemli yazılım yükseltmeleri için 2019 yılına kadar beklemek zorunda kalacağı ön görülüyor.

Sonuç olarak; hızlı ve kaliteli çözümleri bir arada sunmak her zaman için kolay olamayabiliyor ve bu iki kavram arasında denge yakalamak Apple gibi bir şirket için bile oldukça zor.

Apple’ın yeni stratejisi; bize göre Apple için olumlu ve olumsuz sonuçlar doğurmaya gebe. Nitekim özellik güncellemelerini daha uzun sürelere yaymak, ortaya çıkan ürünlerin kusursuzluğuna katkı sağlarken Apple’ın aşırı rekabetçi akıllı telefon pazarındaki rekabet gücünü zedeleyebilir.

Gelişmeleri hep birlikte yaşayıp göreceğiz…

Benzer Yazılar

Apple, WWDC 24’ün tarihini açıkladı

Apple, her yıl düzenlediği Dünya Geliştiriciler Konferansı’nı (WWDC) 10-14 Haziran 2024 tarihleri arasında online formatta gerçekleştireceğini duyurdu. Geliştiriciler...

iOS 17.4 güncellemesi yayınlandı!

Apple, 5 Mart Salı günü iOS 17 işletim sisteminin dördüncü büyük güncellemesi olan iOS 17.4'ü yayınladı. Bu güncelleme,...

M3 çipe sahip yeni 13 inç ve 15 inç MacBook Air tanıtıldı

Apple yeni MacBook Air modellerini duyurdu.M3 çipe sahip MacBook Air, M1 çipe sahip modelden yüzde 60’a kadar, Intel...

Apple 13 Akademi Ödülü adaylığıyla bir rekora imza attı

Apple, 13 ayrı Akademi Ödülü için aday gösterildi.Bu adaylıklardan 10’u En İyi Film, En İyi Yönetmen (Martin Scorsese),...